O prozdrowotnych właściwościach truskawek z pewnością słyszał już każdy. Tak samo jest z urodą. Każda kobieta ma świadomość, że warto spożywać te smaczne owoce. Dlatego, jak tylko pojawiają się z pierwszymi promieniami słońca na wiosnę, nasze stoły obfitują w truskawki. Wykonać z nich można różnorodne dania i desery. Bardzo popularny jest koktajl z dodatkiem mleka. Niezwykle odświeża i dodaje sporo energii!
Jaki wpływ na zdrowie człowieka mają truskawki?
Truskawki są nie tylko dobre w smaku, ale mają też dużo różnych właściwości zdrowotnych. Zalecane są reumatykom, osobom mającym problemy z wątrobą, a także tym, którzy cierpią na bóle nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają też dobry wpływ na serce, pomagają obniżyć złowrogi cholesterol, a także nadciśnienie tętnicze. Możesz być zaskoczony, ponieważ mają słodki smak, a przy tym niewielką wartość kaloryczną. Dobrze poprawiają apetyt i gaszą pragnienie! Nie każdy jest świadomy tego, ale truskawki są przydatne przy łagodzeniu niewielkich dolegliwości gardła.
Truskawki posiadają bardzo dużo witamin! Z tego powodu powinny je spożywać osoby dotknięte na anemię. Równocześnie świetnie wspierają układ odpornościowy!
Truskawki — przepisy na pyszne dania!
Nie brakuje przepisów, gdzie truskawki grają główną rolę. Często spożywa się je z cukrem i śmietaną. Niektórzy uwielbiają robić papkę – wyciskają sok widelcem i mieszają całość. Truskawki mogą być także podstawą dla wielu koktajli. Podstawowy zawiera zaledwie dwa składniki – mleko kokosowe i dojrzałe, słodkie owoce. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i gotowe! Do podstawowego koktajlu możesz dosypać płatki owsiane i tym sposobem przygotujesz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są bardzo dobrym i smakowitym uzupełnieniem wielu serników. Można je jadać nie tylko na słodko, ale również w bardziej wytrawnej wersji – jak na przykład sosy do mięs.
Co wiemy o truskawkach? Ciekawostki!
Ciekawostką może być fakt, że witamina C w truskawkach jest wyższa od jej zawartości w owocach cytrusowych, jak cytryny czy pomarańcze. Wspomaga dietę odchudzającą dla osób z otyłością. Pestki w jej skórce zawierają mnóstwo błonnika. Osoby borykające się z cukrzycą mogą spokojnie jeść truskawki, a nawet powinny, ponieważ obniżają one poziom cukru we krwi! W dodatku można wykonać z nich wiele smacznych dań.